Ce trebuie să știi despre istoria jocurilor video
Istoria jocurilor video

Ce trebuie să știi despre istoria jocurilor video

Termenul de joc video este foarte adânc impregnat în istoria umanității. A apărut în jurul anilor ’50 și s-a dezvoltat în permanență, până în zilele noastre. Un joc pe calculator este acela care utilizează un monitor ca mijloc de feedback și un dispozitiv periferic de intrare: joystick, tastatură, controller sau o combinație a acestora. Un joc pe consolă este acela care utilizează un sistem special proiectat cu acest scop, ce se conectează la un monitor sau televizor. Firește că termenul de joc video desemnează mai mult de atât. El poate fi utilizat pentru a descrie jocurile ce rulează pe telefoane mobile, tablete, ceasuri electronice, camere video, MP3 playere și lista poate continua.

Istoria jocurilor video: începuturi timide

Astăzi vrem să discutăm despre istoria jocurilor video și să facem o trecere în portofoliu a evenimentelor care au marcat această perioadă, dar și a jocurilor extrem de populare, care au rămas și se vor păstra atât în istorie, cât și în memoria pasionaților și a nostalgicilor. Începem prin a menționa că anii ’50 marchează primele începuturi ale industriei de gaming. Primele jocuri au fost create de Jon Snell, fiind dezvoltate pentru a rula pe computere EDSAC și osciloscoape. Totuși, încă din 1947, Thomas Goldsmith și Estle Ray Mann au creat cel mai vechi joc video pentru calculator, fiind reprezentat de o simulare de rachete.

În 1952 a fost creată prima versiune a jocului X și O de către A. S. Douglas, aceasta fiind de fapt teza lui de doctorat. Acesta a rulat pe un computer EDSAC și purta denumirea de Noughts and Crosses. Mai târziu, în 1958, William Higinbotham a găsit o soluție cu ajutorul căreia să impresioneze persoanele care veneau în vizită la laboratorul luidin New York: un joc ce purta denumirea Tennis for Two. Firește că vorbim despre niște jocuri rudimentare, care aveau să servească drept piatră de temelie pentru ceea ce urma să vină.

1962 este recunoscut în istoria jocurilor video ca fiind anul lui Steve Russel, care a creat Spacewar, un joc grozav de simulare spațială. Acesta este considerat de către mulți specialiști ca fiind primul joc pe calculator în adevăratul sens al cuvântului, dar și unul dintre cele mai importante, care s-a răspândit rapid printre cele mai importante universități și centre de cercetare. Pentru că da, la vremea respectivă, doar cercetătorii din domeniu aveau acces la aceste jocuri, nefiind răspândite la masă largă.

Mai târziu apare în peisaj Ralph Baer, supranumit astăzi ca fiind părintele jocurilor video. Acesta a creat în 1968 o versiune de consolă de jocuri video pe care a denumit-o Television Gaming and Training Apparatus. Acesta a dezvoltat un joc ping-pong pentru aceasta și, ulterior, a creat prima consolă video: Magnavox Odyssey.

Istoria jocurilor video: Boom-ul jocurilor Arcade

Anii ’70 aduc pe piață jocurile arcade, ce au cunoscut o ascensiune incredibilă încă de la primele utilizări. Acestea s-au bucurat de o popularitate foarte mare în rândul utilizatorilor și s-a menținut acolo, sus, o perioadă de timp de peste 10 ani. Primul joc arcade a fost creat de Nolan Bushnell. A fost dezvoltat în 1971 și funcționa cu monede. Purta numele de Computer Space și nu a fost foarte bine primit de publicul larg din taverne și baruri, deoarece avea un grad de dificultate ridicat și impunea citirea unor reguli stufoase premergător folosirii, ceea ce a plictisit utilizatorii.

Astfel, Nolan nu a cedat și a continuat să caute noi soluții. Acesta a creat o companie nouă și alături de Baer și Red Dabney. Au creat un joc denumit Pong, ce utiliza o interfață mult mai intuitivă. S-a bucurat de un succes răsunător la acea vreme, fiind folosit în baruri și taverne ca modalitate de petrecere a timpului liber, funcția fiind una de relaxare. Acesta a fost momentul care a declanșat boom-ul erei Arcade, ce avea să dureze mult de atunci.

Istoria jocurilor video: primele generații de console

Magnavox Odysseya lui Ralph Baer avea să fie începutul unei noi ere pentru generațiile de console ce aveau să urmeze. Pentru o anumită perioadă de timp, companiile care au dezvoltat și comercializau produse asemănătoare plăteau licență companiei acestuia. PONG a lansat mai târziu și versiunea ce putea fi jucată acasă de către utilizatori, jocurile video devenind brusc foarte populare. Au apărut sute de variante ale jocului Pong, cea mai cunoscută fiind ceea ce se numea Coleco Telstar.

Tot în această perioadă au fost dezvoltate jocurile stocate pe casete video, ce se montau în sloturile de console. Înainte de această revelație din istoria jocurilor video, consolele erau codate direct cu jocuri în microcipuri, ceea ce nu permitea rularea altor jocuri. Schimbarea a fost percepută într-o manieră de către publicul țintă. A doua generație de console a fost dominată de VCS (denumită ulterior Atari 2600), Intellvision și Colecovision.

Anul 1983 este cunoscut în istoria jocurilor video ca fiind perioada „video game crush”. Piața a fost „bombardată” cu nenumărate jocuri, unele dintre ele de foarte proastă calitate. Această suprasaturare a pieței și calitatea scăzută oferită a dus la decăderea popularității jocurilor video. Perioada 1985-1989 este marcată de Nintendo. În 1985 a apărut pe piața consola Nintendo Entertainment System, ce a adus pe piață o interfață excelentă pentru consumul de jocuri video acasă.

Și Sega a lansat propria lorconsolă la puțin timp după Nintendo, dar nu s-a bucurat de aceeași popularitate. Au apărut pe piață jocuri extrem de populare chiar și în zilele noastre și personaje precum Mario. Această notorietate a brandului Nintendo a fost influențată de restricționarea suportului pentru terți și crearea Sigiliului de Aprobare. Alte nume de console cunoscute pe piață în această perioadă au fost Sega Genesis și Turbo Grafx 16.

Anul 1994 a fost marcat de lansarea Sega Saturn a companiei Sega și apriția pe piață a PlayStationului de la Sony. Cele mai memorabile jocuri din această perioadă au fost Super Mario 64, PaRappa the Rapper, Dance Dance Revolution, Beatmania, Golden Eye 007, Legends of Zelda: Ocarina of Time și lista ar putea continua. 2000 este anul Simos.

În 2001, Microsoft decide să între pe piața jocurilor video prin lansarea consolei Xbox. În 2003, Nokia a intrat pe piața jocurilor video cu un hibrid consolă-telefon: N-Gage. Istoria și-a urmat cursul, pe piață apărând noi generații de console ale brandurilor consacrate. 2005 a fost revoluționat de apariția Nintendo Wii. De aici, suntem siguri că lucrurile sunt mai familiare. De o mare popularitate s-au bucurat în anii 2000 jocuri precum Halo 2 și Resident Evil 4.

Am evitat să vorbim foarte mult despre istoria jocurilor video propriu zise, deoarece am găsit acest videoclip pe canalul de YouTube Ahoy. Aici sunt descrise jocurile care au marcat istoria și au bucurat de-a lungul timpului împătimiții de gaming. Te invităm să le descoperi în cele ce urmează:

Ai nostalgii cu jocuri video din copilărie? Nu ezita să împărtășești cu noi din experiențele tale.

Revan Glasses

Povestea Revan a început pe 20 aprilie 2016, când am pus în practică dorința de a crea și de a aduce un produs nou și util în România. Prin intermediul acestui blog, întreaga echipă Revan Glasses face toate eforturile pentru a-ți pune la dispoziție sfaturile necesare pentru a-ți proteja sănătatea.

Lasă un răspuns