Mă dor ochii la calculator: cauze și remedii

Mă dor ochii la calculator: cauze și remedii

„Mă dor ochii la calculator” este cea mai comună sintagmă utilizată de pacienți atunci când se prezintă la doctorii oftalmologi, ne povestesc mulți dintre ei. Cu toții suntem conștienți că timpul excesiv petrecut în fața computerului nu este tocmai sănătos.

Poate cauza dureri de ochi sau de cap, vedere încețoșată, uscăciunea ochilor, oboseala sau chiar senzația de greață. Indiferent că utilizezi computerul la muncă sau ești un gamer înrăit, probabil ești în căutarea unor explicații și soluții cu privire la această problemă.

Cum afectează lumina artificială ochiul?

Imaginile redate de monitor, laptop, tabletă sau multe alte gadgeturi sunt formate din trei spectre de culoare: roșu, verde și albastru. Studiile demonstrează că cea mai periculoasă pentru sănătatea ochilor este cea albastră, care afectează retina și mai exact, macula.

Această sensibilitate la lumina albastră artificială este periculoasă pentru toată lumea, îndeosebi pentru copii, întrucât ochii micuților nu au capacitatea de a filtra lumina la fel de eficient precum ochii adulților. În acest fel, retina le este direct afectată.

ebook de gaming

De asemenea, trebuie să luăm în considerare faptul că organismul nostru dispune de o glandă pineală, situată între emisferele creierului, care produce un hormon numit melatonină. Acest hormon se produce în cantități mari în timpul somnului.

Cele mai recente studii demonstrează că o cantitate suficientă de melatonină este secretată doar în condițiile de beznă totală, glanda pineală fiind sensibilă la lumina artificială.

Când lumina atinge receptorii fotosensibili din retină, se transmit niște semnale nervoase către glanda pineală, care se oprește din a secreta hormoni. Acest lucru generează probleme precum dereglarea ritmului cicardian, oboseală cronică, insomnii și chiar afectează sănătatea mentală.

Indivizii cu un nivel scăzut de melatonină și cu ritmuri biologice dereglate prezintă o predispoziție spre apariția depresiei sau a cancerului.

Mai mult decât atât, în fața monitorului ochii noștri se acomodează asemenea unui aparat de fotografiat care trebuie să focuseze în mod automat. Pentru a fixa privirea o perioadă îndelungată de timp la aceeași distanță, mușchii ochilor depun un efort solicitant. De asemenea, avem tendința de a clipi mai rar în fața ecranelor, apărând astfel uscăciunea ochilor și iritarea lor.

Remedii pentru lumina artificială

În momentul în care te auzi rostind sintagma mă dor ochii la calculator, poți să intuiești că ai devenit conștient de existența unei probleme în acest sens.

Simptomele provocate de ecranele cu lumină albastră includ uscăciunea ochilor, vederea încețoșată, durerile de cap, senzația de oboseală sau chiar greață și vomă.

După orice vizită la medicul oftalmolog vei afla că ai nevoie să te protejezi de lumina produsă de ecrane. Astfel, există posibilitatea să ai nevoie de ochelari de protecție cu dioptrii dacă ai probleme de vedere, sau de ochelari de vedere fără dioptrii care să te protejeze de lumina albastră.

Mă dor ochii la calculator: cauze și remedii

Sursa imaginii: Designed by Freepik

Tipuri de ochelari pentru calculator existenți pe piață

Ochelarii de protecție pentru calculator se împart în două categorii, în funcție de caracteristicile pacienților. Vorbim astfel despre ochelari utilizați cu scopul de a corecta un viciu de refracție și ochelari pentru un fals viciu de refracție.

Cei dintâi beneficiază de dioptrii, în vreme ce a doua categorie nu.

În situația în care ochii tăi suferă de miopie, hipermetropie sau astigmatism, există posibilitatea ca medicul oftalmolog să îți prescrie lentile monofocale sferice sau asferice.

Dacă suferi de prezbitism, vei avea nevoie de lentile bifocale pentru vederea de aproape și la distanță sau progresive pentru vederea de aproape, intermediar și la distanță.

De regulă, atunci când apar dureri la nivelul ochilor, când vederea se încețoșează sau când ochii tăi se usucă, aceștia prezintă un viciu de refracție necorectat. Cu toate acestea, medicii realizează de multe ori că este vorba despre un fals viciu de refracție, ce apare ca repercusiune a activității îndelungate petrecute în fața ecranelor.

În acest caz, pacientul necesită ochelari de protecție fără dioptrii, cu tratamente antireflex.

Ochelari cu lentile antireflex

Ochelarii cu lentile ce dispun de filtru antireflex sunt extrem de utili pentru persoanele ce petrec mult timp în fața computerului. Sunt potriviți atât pentru utilizarea la mediul profesional, cât și acasă, ori de câte ori se petrece timp în fața dispozitivelor digitale. În situația în care dispui de dioptrii, nu te îngrijora. Tratamentele anti-reflex se pot aplica pe orice lentilă.

Ochelarii de protecție pentru lumina albastră

Acești ochelari sunt extrem de utili pentru filtrarea luminii albastre nocive pentru globul ocular. Aceștia se pot achiziționa fără prescripție medicală, atâta timp cât nu dispun de dioptrii. Sunt potriviți pentru tine dacă te simți obosit în fața laptopului, te ustură ochii, ai amețeli sau insomnii. Ei măresc claritatea vederii, previn oboseala prin eliminarea luminii albastre și oferă un contrast potrivit.

În această categorie intră și Ochelarii Revan, despre care poți citi mai multe aici

ebook de gaming

Revan Glasses

Povestea Revan a început pe 20 aprilie 2016, când am pus în practică dorința de a crea și de a aduce un produs nou și util în România. Prin intermediul acestui blog, întreaga echipă Revan Glasses face toate eforturile pentru a-ți pune la dispoziție sfaturile necesare pentru a-ți proteja sănătatea.

Lasă un răspuns