Ochelari pentru calculator: de ce ai nevoie de ei?

Ochelari pentru calculator: de ce ai nevoie de ei?

Ecranele digitale sunt parte integrată din viața noastră. Fie că vorbim despre calculator, tabletă sau smartphone, toate acestea au un punct comun: faptul că utilizarea lor ne pune în pericol sănătatea ochilor. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când le folosim în mod constant, fără a ne gândi la efectele nocive. Astăzi vom vorbi despre cum o pereche de ochelari pentru calculator poate fi de folos pentru acele persoane care stau mult timp în fața monitoarelor.

Desigur, aceasta nu este unica grijă pentru persoanele care petrec 8 ore pe zi la birou sau pentru gamerii înrăiți. Pe lângă afecțiunile oculare ce pot apărea din pricina stilului lor de viață, aceștia pot suferi în timp de diverse probleme de sănătate, ce apar din pricina statului pe scaun, a stresului sau a unei alimentații necorespunzătoare. De aceea, este de preferat ca eforturile de menajare a sănătății să se desfășoare pe toate fronturile, pentru ca rezultatul să fie cel scontat.

Efectele dispozitivelor digitale

Efectele pe care utilizarea dispozitivelor digitale le au asupra sănătății noastre depind de diverși factori, cel mai important fiind timpul petrecut în fața lor. Concentrarea pe aceeași distanță pentru perioade lungi de timp provoacă oboseală și contribuie la apariția problemelor de vedere. Distanța dintre ochi și ecran, efectul de strălucire și iluminarea sunt alte variabile ce ne strică vederea.

ebook de gaming

Astfel, apar simptome precum vederea încețoșată, durerile oculare, uscăciunea ochilor sau chiar durerile de cap. O singură culoare din spectrul luminii vizibile poate cauza totuși leziuni oculare pe termen lung, extrem de periculoase. Este vorba despre o lungime de undă scurtă, ce produce o cantitate mare de energie, fiind cunoscută la nivelul simțului comun drept lumina albastră.

Atunci când este vorba despre lumina albastră, este importat să menționăm că cea naturală este una benefică. Are rol în reglarea ciclului de somn și contribuie la menținerea unei stări psihice bune. Problemele apar atunci când ne raportăm la lumina albastră produsă artificial, ce provoacă leziuni oculare pe termen lung, precum degenerescența musculară sau cataracta.

De asemenea, lumina albastră afectează și modul în care funcționează glanda pineală, responsabilă pentru producerea hormonului numit melatonină. El se produce în timpul somnului, în cantități mici. Problema este că acest hormon se secretă în condiții de beznă totală, această glandă fiind extrem de sensibilă la lumină. Dereglarea acestei secreții duce la dereglarea ciclului circadian, apariția insomniilor și instalarea oboselii cronice.

Ochii funcționează asemenea unui aparat de fotografiat. Atunci când sunt folosiți în fața monitoarelor, ei depun eforturi constante pentru a focaliza în mod automat. Astfel, mușchii ochilor se supra-solicită. Totodată, monitoarele digitale ne induc nevoia de a clipi mai rar, determinând apariția unor simptome de uscăciune a ochilor și iritare.

Ochelari pentru calculator: soluția ideală

O pereche de ochelari pentru calculator va reduce din toate pericolele anterior exprimate, datorită faptului că filtrează lumina albastră produsă de ecranele digitale. Mulți oameni consideră că simpla reglare a intensității ecranului îi va feri de problemele de sănătate oculară. Aceasta este o premisă falsă, deoarece lumina este redusă și nu blocată.

Ochelarii pentru calculator rezolvă această problemă și, totodată, echilibrează spectrul de culori. Filtrarea luminii albastre activează anumite părți ale ochiului, ce îmbunătățesc modul în care imaginile sunt percepute și contrastul acestora. Drept urmare, va dispărea și senzația de uscăciune a ochilor, prin crearea unui micro-climat ce ține la depărtare curenții de aer uscat. Se facilitează clipirea, aspect ce oferă o hidratare optimă a corneei.

Recomandarea noastră este să acorzi atenție designului ramelor ochelarilor pentru calculator pe care îi alegi. Este important ca ei să fie fabricați din materiale calitative, care să le permită o durată de viață îndelungată. Rama trebuie să fie ușoară și confortabilă. Desigur, este foarte posibil ca ea să deranjeze la primele purtări, până când te adaptezi.

Verifică dacă lentilele ochelarilor dispun de filtre pentru lumina albastră, filtre anti-orbire și protecție împotriva radiațiilor. Iar dacă petreci mult timp în fața monitorului mulțumită pasiunii pentru gaming, verifică cu mare atenție felul în care ochelarii „se împacă” cu căștile pe care le folosești. Este important ca ele să nu te jeneze și să îți ofere un disconfort fizic.

Nu uita de poziția la birou!

O pereche de ochelari pentru calculator îți va proteja ochii de lumina albastră, însă eforturile de menținere a sănătății nu trebuie să se oprească aici. Ele trebuie completate cu o poziție de lucru sănătoasă. Este important să te asiguri că stai cu spatele drept. Păstrează picioarele pe podea (nu întinse, nu încrucișate, fără a le sprijini pe suportul scaunului de birou) și ține antebrațele pe birou, pentru un plus de confort.

Trebuie să ai grijă și la felul în care este poziționat ecranul în raport cu ochii. El trebuie menținut la distanță, sub nivelul privirii. Totodată, asigură-te că minimizezi celelalte surse de lumină atunci când utilizați computerul, pentru a nu provoca o presiune suplimentară. Încearcă să clipești des și ia pauze constante din lucru. Din jumătate în jumătate de oră, poți lua pauze de câteva secunde pentru a-ți exersa privirea la depărtare.

Fă exerciții pentru ochi

Există nenumărate exerciții pentru ochi, ce se realizează cu scopul de a-i relaxa și de a-ți exersa privirea. De regulă, sunt simple de realizat și nu necesită foarte mult timp pentru a fi puse în practică. Excelente sunt exercițiile de focalizare, exercițiile de direcționale, de apropiere și chiar cele ce implică masarea ușoară a ochilor. Dacă nu știi cum să faci acest lucru, nu te preocupa. Ți-am scris noi un articol ce cuprinde 7 exerciții simple pentru ochi.

Asigură-te că te alimentezi sănătos

Gradul de sănătate al ochilor tăi este influențat de nutrimentele pe care organismul tău le asimilează. Recomandarea noastră este să îți creezi un plan de alimentație bogat în vitamine A, B, anti-oxidanți și omega-3. Sunt vitamine pe care le iei din fructe, legume, lactate, pește etc. Desigur, o alimentație echilibrată nu îți va influența doar starea de sănătate a ochilor, ci îți va îmbunătăți starea de sănătate în general.

Tehnologia ne oferă nenumărate beneficii, indiferent de rolul și statutul pe care îl avem. Cu toate acestea, îți recomandăm să folosești cu moderație ecranele digitale. Iar dacă ești nevoit prin natura jobului să petreci timp îndelungat în fața unui monitor, nu uita să folosești o pereche de ochelari pentru calculator.

Noi îți oferim ochelarii Revan la un super preț. Responsabilitatea de a-ți menaja sănătatea îți rămâne ție.

ebook de gaming

Sursă imagine predefinită: Designed by starline / Freepik

RevanGlasses

Povestea Revan a început pe 20 aprilie 2016, când am pus în practică dorința de a crea și de a aduce un produs nou și util în România. Prin intermediul acestui blog, întreaga echipă Revan Glasses face toate eforturile pentru a-ți pune la dispoziție sfaturile necesare pentru a-ți proteja sănătatea.

Lasă un răspuns

ÎNCHIDE
×

Cart